Monday, March 2, 2009

Dan bila Al-Quran menjawab...

Bismillah...

Kehidupan bukannya akan bahagia selalu. Adakalanya happy macam raja sehari yang bukan kahwin paksa. Adakalanya pula sedih seperti orang hilang keluarga dalam tsunami versi kuasa dua. Dan sentiasa meratapinya tanpa ingat bahawa ada tuhan yang masih sayang pada kita dan beri peluang untuk kita terus hidup. Kini.. ada seorang manusia itu dalam kebelengguan dengan hidup dan memohon petunjuk dengan petunjuk Ar-Rahman nya...


Dan Dia bersabda:
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan "kami telah beriman"sedang mereka tidak diuji?Dan sesungguhnyaDia mengetahui orang yang benar-benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta....(Al-Ankabut 2-3)
Dan sesungguhnya Allah x bebani seseorang itu malainkan sesuai dengan kesanggupannya (Al-Baqarah 286)
Hati kecil ini tiba-tiba berasa takut..
Dan Tuhannya berfirman..
"Wahai org-org beriman!Mahukah Aku tunjukkan satu perniagaanyang boleh menyelamatkan kamu dari azab siksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu kamu Beriman kepada Allah dan Rasul-NYa, serta kamu berjuang membeladan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu: yang demikianitulah yang lebuh baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui hakikat yang sebenarnya)(dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa2 kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman2 yang dibawahnya beberapa sungai serta di tempatkan kamu di tempat2 tinggal yang baikdalam syurda 'Adn. Itulah Kemenangan yang besar"As-sof 10-12)
Dan bagaimana dengan kawan...
"Bukankan org yang berimandan beramal soleh berpesan-pesan dengan kebenarandengan kebenaranserta berpesan-pesan dengan sabar(al-'Asr)

Dan diri ini....
Ku memohon agar di beri kekuatan untuk melaksanakan...
untuk mereka dan diri...

me_09 

No comments:

Post a Comment