Friday, July 29, 2011

Ramadhan Fiesta... From another perspective

Bismillah...
Alhamdulliah, lagi beberapa hari kita akan menyambut RAMADHAN . Insyaallah. Happy?
Erm.. Maybe some of  us will welcoming RAMADHAN jubilantly with starting Qiamullail everyday or "puasa Sunat", but some of us will keep grumbling here and there.. " kene pose sebulan man.. pergh lama seh...".

So, anda pula bagaimana?
Hanya menganggap Ramadhan sebagai satu obligation yang kene buat setiap tahun atau puasa sekadar tiket untuk menyambut Eid Mubarak sebab nenek gertak dulu siapa yang x pose x boleh raya..hahaha.

Dari sudut hati kita, pernahkan kita melihat bahawa RAMADHAN adalah sebuah anugerah daripada Allah bukan hanya perintah semata-mata?

Pernahkah kita berfikir kenapa rasanya Allah masih memberi peluang kepada kita untuk bertemu dengan Ramadhan lagi tahun ini?

Naa, itu mungkin kerana kita masih banyak dosa dan amalan kita yang sedikit. Bulan inilah di mana kita boleh merebut peluang menambahkan amalan agar menjadi bekalan di akhirat nanti. Apatah lagi ganjarannya yang di lipat ganda.

Bulan Ramadhan bukan hanya setakat kena berpuasa penuh sahaja. Semua orang patut tahu itu. Bulan ini juga banyak sunnah Rasulullah yang boleh kita ikuti. Specialnya sunnah Rasulullah hanya ada pada bulan Ramadhan sahaja. Rugi jika tidak mencontohinya. Best bukan?

Erm.. Apa sunnahnya?
-Bersahur( sahur hanya sunat pada bulan ramadhan sahaja):
 Rasulullah SAW bersabda: Sahur itu seluruhnya berkat, karena itu janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, karena Allah dan malaikat-Nya memberi salawat kepada orang-orang yang makan pada waktu sahur. (H.R Ahmad)

Ketika sahur:
- Ambil wudu' sebelum bersahur.
- Qiam dulu baru sahur
- Kejut family dan bersahur bersama.
- Tidak tidur selepas sahur.

Diriwayatkan dari Zaid bin Tsabit t berkata : Kami bersahur bersama Rasulullah saw.
kemudian kami bangkit untuk menunaikan shalat ( Shubuh ). saya berkata : Berapa saat jarak
antara keduanya ( antara waktu sahur
dan waktu Shubuh )?Ia berkata : Selama orang membaca lima puluh ayat. ( H.R : Al-Bukhary
dan Muslim )- Bersahur dengan date.
" Senikmat-nikmat sahur orang yang berpuasa adalah tamar"

Kalau iftar:

  • Berbuka puasa dengan date. Jika tiada date gantikan dengan air sejuk :P

Diriwayatkan dari Salman bin Amir, bahwa sesungguhnya Nabi saw. telah bersabda : Apabila
salah seorang diantara kamu puasa hendaklah berbuka dengan kurma, bila tidak ada kurma
hendaklah dengan air, sesungguhnya air itu bersih. ( H.R : Ahmad dan At-Tirmidzi)
 Apa hikmahnya berbuka dengan kurma? sebab... itu makanan orang susah. Kita dapat merasakan sekali kesusahan orang susah.
  • Berdoa sebelum dan selepas berbuka.
" Antara waktu doa mustajab ialah berdoa di hadapan makanan ketika menunggu waktu berbuka"

  • Berpuka puasa dangan makanan yang ringan dulu, kemudian selepas solat maghrib barulah makan makanan yang lebih berat. Hikmahnya, supaya tidak senak perut atau mungkin mengelakkan orang tersungguk-sungguk time solat sebab terlalu kenyang. Betul x?
Ya.. itu adalah antara sunnah rasulullah yang digalakkan untuk kita ikut.

Selain itu, pernah tak kita perasan kenapa sebenarnya orang berlumba-lumba bertadarus Al-Quran pada bulan Ramadhan? Adakah ia sebagai "culture" bulan ramadhan atau sebab atuk paksa ikut tadarus kat masjid?


credit to karyawan.org

haa.. Dengan tadarus, ia akan memudahkan kita dan menambahkan pahala kita. Di bulan ramadhan pahala membaca setiap huruf dalam Al-Quran dilipat gandakan 10 lipat ganda. Dan orang yang mendengar bacaan Al-Quran mendapat sama pahala dengan orang yang membaca Al-Quran. Bertadarus, jika kita penat orang sebelah kita akan continue our bacaan. Walaupun begitu kita dapat pahala yang sama dengannya. Wow. Amazing!

Senang bukan ? Dan banyak lagi amalan yang boleh di lakukan di Bulan Ramadhan. Jangan sia-siakan dan memandang enteng dengan Ramadhan. Anggaplah Ramadhan ini Ramadhan terakhir kita. Serius! kita x tahu bila kita di ambil-Nya. Kalau di beri peluang orang yang di dalam Kubur hidup kembali, mesti diorang tak akan sia-siakan Ramadhan ini. BETUL!

Abu Hurairah telah berkata: Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud: Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi)
Semoga mendapat pengajaran. Wallhu'alam.

Ramadhan 1432H


No comments:

Post a Comment